UNESCO PROJEKTI

Naša šola se je v letu 2021/22 včlanila v mrežo UNESCO pridruženih šol (ASPnet) in pridobili smo naziv kandidata za člana.

ASPnet je kratica za UNESCO pridružene šole (angl. Associated Schools Network, tudi Associated Schools Project Network).

ASPnet poudarja pomembnost štirih Delorsovih stebrov izobraževanja, kot so definirani v Poročilu UNESCO komisije o izobraževanju za               21. stoletje, in sicer Učenje: skriti zaklad:

 • učiti se, da bi vedeli,
 • učiti se delati,
 • učiti se biti in
 • učiti se živeti skupaj.

 

Projekti, v katerih sodelujemo:

 

 1. KAM Z ODPADNIM MATERIALOM?

Odpadkov je na vsakem koraku vse več. Za odgovorno ravnanje z odpadki je pomembno, da poznamo pomen ločevanja. Ozaveščanje učencev je ključnega pomena za privzgojitev navad,  da se bodo dejansko ne samo naučili ločevati odpadke, ampak jim bo to podzavestno postala vsakodnevna rutina.

 

 1. MENJAJ BRANJE IN SANJE

Osnovni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje knjig med mladimi ter pomagati pri vzgoji otrok v trajne bralce.

 1. DRUGAČNOST NAS BOGATI

Cilj projekta je učencem približati druge kulture, narode ter svet drugačnih, jih učiti in naučiti strpnosti, medsebojnega sodelovanja in spoštovanja, nenasilnega reševanja konfliktov, predvsem pa življenja brez predsodkov, spoštovanja do drugih kultur in življenja v družbi brez meja.

 1. KAPLJICE ŽIVLJENJA – VODA

S pomočjo projekta bomo učence spomnili na pomen vode v našem življenju. Lotili se bomo različnih dejavnosti, ki bodo povezane z vodo in tako prikazali, kako zelo pomembna je voda v našem življenju.

 1. VZGAJAMO ZELIŠČA

Učenci bodo raziskovali načine uporabe zelišč skozi čas in jih poskušali uporabljati na nove izvirne načine.

 1. MLADE OČI V PESMIH POMLADI

Cilj natečaja je spodbujanje bralne kulture in ljubezni do knjige, saj prav s poznavanjem kakovostnih literarnih del lahko človek kakovostno literarno ustvarja in osebnostno raste. Učenci bodo pisali pesmi na temo prijateljstva, ljubezni ali pomladi.

 1. OBUDIMO PISANJE PISEM

Živimo v dobi moderne tehnologije, ki daje prednost tipkanju. Tako se                 pisanje klasičnih pisem, napisanih z roko, pozablja. Cilj projekta je na zabaven način prispevati k izboljšanju pismenosti.

 

Mednarodni dnevi

Obeležili bomo vsaj tri mednarodne dni potrjenih s strani UNESCO.

Šolska koordinatorica: Pepca Kupčič

 

Evalvacijsko poročilo KAM Z ODPADNIM MATERIALOM

Evalvacijsko poročilo KAPLJICE ŽIVLJENJA – VODA

Evalvacijsko poročilo DRUGAČNOST NAS BOGATI 21-22

Evalvacijsko poročilo VZGAJAMO ZELIŠČA

Obeležitev mednarodnih dni

 

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)