1. Predstavitev omrežja

Eduroam je omrežje ustanov, povezanih na omrežje Arnes, ki so vzpostavljena v skladu z enotnimi zahtevami. Te omogočajo uporabnikom ustanov članic preprost in varen dostop do vseh omrežij BIO na drugih ustanovah na enoten način.

BIO je del vseevropskega projekta mobilnosti v raziskovalni in izobraževalni sferi Eduroam. Slovenski uporabniki lahko gostujejo na evropskih univerzah, ki so povezane v shemo gostovanja Eduroam.

Pri gostovanju uporabniki Eduroam uporabljajo uporabniško ime in geslo, ki jim ga je dodelila matična ustanova. Navodila za povezavo v omrežja ustanov gostiteljic v drugih evropskih državah najdete na njihovih spletnih straneh. V skladu s politiko vseevropskega gostovanja, lahko uporabniki za pomoč pri povezovanju zaprosijo le svojo matično ustanovo. Vsi uporabniki s priklopom na omrežje sprejemamajo pravila dopustne uporabe!

Več informacij o projektu je na voljo na eduroam.si

2. Pokritost prostorov

Brezžično omrežje je na voljo v skoraj vseh prostorih osnovne šole Sveti Tomaž. S signalom so pokriti tudi hodniki v objektih. Signal posamezne dostopne točke se v nekaterih primerih pokriva s signalom druge dostopne točke. V tem primeru se brezžični odjemalec samodejno preklopi iz ene dostopne točke na drugo, t.i. roaming.

3. Tehnične zahteve za priklop

Za uspešno priključitev v brezžično omrežje morata operacijski sistem in mrežna kartica podpirati nekatere standarde, imeti pa morate tudi veljavno uporabniško ime v domeni ostomaz.si.

Povzetek nastavitev:

• Ime omrežja (SSID): eduroam

• Standard za brezžična omrežja: 802.11b/g

• Protokol overjanja: EAP-TTLS

• Način šifriranja: AES (WPA2) ali TKIP (WPA)

• Tuneliran protokol za overjanje: PAP

•Zunanje uporabniško ime: anonymous@ostomaz.si

• Oblika uporabniškega računa: ime.priimek@ostomaz.si

4. Navodila za priklop

Navodila za priklop v eduroam omrežje najdete na strani Arnes.

5. Pomoč in kontaktne osebe

Za uspešno prijavo v omrežje Eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji. Učenci in delavci šole uporabite obstoječe uporabniško ime, ki ga imate v domeni ostomaz.si, v obliki ime.priimek@ostomaz.si. Kontaktna oseba je Drago Slavinec, tel: (02) 719 5105.

(Skupno 363 obiskov, današnjih obiskov 1)