1. OKTOBER – SVETOVNI DAN UČITELJEV

Javnost ima vtis, da je poučevanje nekaj enostavnega, nekaj, kar lahko počne vsak. Vendar je velikokrat maratonski tek z ovirami, kjer si vsakodnevno postavljen pred takšne in drugačne izzive ter ovire, ki so širši javnosti skrite. Poklic učitelja zahteva veliko požrtvovalnosti, ustvarjalnosti, empatije, srčnosti. Velikokrat, ko učenci šolo že zapustijo, mi ostajamo in skrbno pripravljamo vse, česar jih še želimo naučiti.

Prav zaradi vsega naštetega je na naši šoli že večletna tradicija, da na dan učiteljev učenci 9. razreda niso več učenci, ampak učitelji, ravnateljica, tajnica ter knjižničarka in vidijo svet ter poučevanje skozi drugačne oči. Tega dne se zelo veselijo in pred odhodom v razred je pri nekaterih učencih prisotne veliko treme. Menjava vlog traja eno šolsko uro, nato pa sledi evalvacija tega, kar so doživeli in občutili. Letošnja generacija se je skoraj enoglasno strinjala, de je bilo delo prijetno in zanimivo, vendar v življenju tega poklica ne bi opravljali, saj je pred samo izvedbo šolske ure potrebnega veliko dela in priprave. Največji izziv pa predstavlja delo v razredu. Nekateri učenci usvajajo učno snov hitreje, drugi počasneje, eni so motivirani za delo, spet drugi ne, »najdejo« se učenci, ki ne upoštevajo pravil in dogovorov … Priznali so, da niso imeli enostavnega dela, kljub temu pa so zadovoljni ter ponosni, da sta jim bili dana odgovornost ter priložnost poučevanja, zapustili razred.

Kakor je rekla najmlajša Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzaj: »Ena knjiga, en svinčnik, en otrok in en učitelj lahko spremenijo svet.«

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)