SVETOVNI DAN HRANE – 16. oktober

16. oktobra 2024, obeležujemo SVETOVNI DAN HRANE! Ta dan nas opominja na pomembnost hrane v našem vsakdanjem življenju ter na globalne izzive, s katerimi se soočamo v zvezi s prehrano.

Svetovni dan hrane je bil prvič razglašen leta 1979 in od takrat služi kot priložnost za ozaveščanje o prehranski varnosti, podhranjenosti in trajnostnem razvoju. Vsako leto se osredotočimo na različne teme, letos pa je osrednja tema “Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost.”

Ta tema poudarja temeljno človeško pravico do dostopa do raznolike, hranljive, dostopne in varne hrane. Kljub dejstvu, da svet proizvede dovolj hrane za vse, se še vedno približno 733 milijonov ljudi spopada s pomanjkanjem hrane, kar je posledica različnih dejavnikov, kot so konflikti, podnebne spremembe in neenakosti.

Na naši šoli smo v šolski jedilnici pripravili degustacijo različnih živil. Ta so nam obogatila jedilnik, hkrati pa nas opomnila na to, kako HVALEŽNI smo lahko za to, da nismo lačni.

Ob svetovnem dnevu hrane so si učenci 6. razreda, vzeli trenutek in razmislili, kako lahko prispevajo k boljšemu svetu. Vsaka majhna sprememba šteje: od zmanjšanja odpadne hrane do izbire lokalnih pridelkov.

Naj nas hrana povezuje, navdihuje in uči! Uživajmo v vsakem grižljaju, ki ga imamo in skrbimo za naš planet!

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)