Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Kategorije:

NAČRT ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 Datum: petek, 19. 11. 2021

Bliža se Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo potekal v petek, 19. novembra 2021. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo že enajsti po vrsti in bo potekal bo pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Letos je torej poudarek na pomenu  DOMAČEGA SADJA IN ZELENJAVE.

Ob tem dnevu, bi se poleg same izvedbe zajtrka, radi spomnili in ozaveščali tudi o tem, da hrana ne zraste v trgovini ter o razmisleku o prehranjevalnih navadah.

Na naši šoli bomo ta dan izvedli TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK (domači kruh, maslo, med, mleko, jabolko) in TRADICIONALNO SLOVENSKO KOSILO (gobova juha, pečenica, kisla repa, pražen krompir). Cilj Tradicionalnega slovenskega kosila je spoznati pridelavo in predelavo repe ter spodbujati njeno uživanje, saj so takšne jedi med mladimi vedno manj priljubljene.

Predlagam, da  se učenci od:

ZAJTRK

  • 6-9. razreda zberejo ob 7.30 v matičnih učilnicah in si prinesejo zajtrk. Z njimi smo razredniki ali drugi učitelji

Učenci PS po zajtrku likovno ustvarjajo na temo SADJE IN ZELENJAVA. Najboljši izdelki bodo nagrajeni J.Vsa navodila bom učencem podala. Ta dan se bo izvedla ena ura NARAVOSLOVNEGA DNEVA.

  • 1-5. razreda bi imeli zajtrk na začetku 1. šolske ure (8.20).

MALICA

  • Malica za učence od 8. , 9. razreda je ob običajni uri (10.00).
  1. in 7. razred malicata v jedilnici, 8. in 9. razred malicata v razredu (kot običajno).
  • Malico za učence od 1-5. razreda bi prevzeli po koncu vaše 2. ure (10.10). Za malico bo sirov žepek (pakiran) in sok, tako, da si lahko malico ta dan, razporedite na čas, ki vam ustreza. Vsi učenci RS si malico odnesejo v razred.

Poleg ustaljenih aktivnosti so letos na Čebelarski zvezi Slovenije in Javni svetovalni službi v čebelarstvu pripravili javljanje v živo s Čebelarske zveze Slovenije preko spletne aplikacije Zoom. Ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku bodo izvedli predstavitev, v okviru katere boste izvedeli dejstva in zanimivosti o čebelarski dejavnosti in tradiciji čebelarstva v Sloveniji, o naši avtohtoni čebeli kranjski sivki, delu in življenju čebel, njihovemu pomenu v naravi in spoznali različne vrste slovenskega medu ter ostale čebelje pridelke.

Prenos bo potekal v treh delih. Vsak del bo prilagojen posamezni triadi osnovne šole. K prijavi vabimo posamezne razrede, ki si v šolskih učilnicah lahko skupaj ogledajo predstavitev sodelavcev Čebelarske zveze Slovenije. Za dobro izkušnjo svetujemo projiciranje računalniškega zaslona na platno in zagotovitev zadostne glasnosti zvoka. Predlagamo, da s prijavo pohitite, saj je število mest omejeno.

Urnik predstavitev:

9.00-9.30

Tradicionalni slovenski zajtrk v živo s Čebelarske zveze Slovenije – 3. triada

Prijave na: https://forms.gle/EHJrLiwWVLsHJjuW7

10.00-10.30

Tradicionalni slovenski zajtrk v živo s Čebelarske zveze Slovenije – 2. triada

Prijava na: https://forms.gle/Gr4gULNcbLAQKfrz7

11.00-11.30

Tradicionalni slovenski zajtrk v živo s Čebelarske zveze Slovenije – 1. triada

Prijava na: https://forms.gle/9FRyKX7gZoSYQt5UA

Še ostalih nekaj uporabnih povezav:

Video 1 (TSZ)-pomen lokalno pridelane hrane:

https://www.youtube.com/watch?v=D5M3jJKMWsY

Video 2 (TSZ): Tradicionalni slovenski zajtrk za zdrav način življenja

https://www.youtube.com/watch?v=FZy_d5ZtXC8

Video 3: S čebelo do medu

https://www.youtube.com/watch?v=qlsbshOwbWs

Video 4: Kranjska sivka (video za otroke)

https://www.youtube.com/watch?v=bgyTYmFD3v8

 

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)