TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2020

Vsako leto na tretji petek v novembru, obeležujemo Dan slovenske hrane in spremljajoči dogodek je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos že 10. po vrsti. Zaradi epidemije koronavirusa, pa je bila njegova izvedba nekoliko drugačna, kot smo je vajeni.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi: »Zajtrk z medom – super dan!«

Tudi učenci naše šole so si doma pripravili zajtrk, ki je bil sestavljen iz kruha, masla, medu in mleka. Za to priložnost so si ta dan, še posebej lepo pripravili mizo. Pri tem so bili zelo ustvarjalni.

Učenci vseh razredov so razmišljali o pomenu zajtrka, lokalno pridelane hrane, iskali pregovore o hrani, se s starši pogovarjali o načinih prehranjevanja in še veliko več.

In še zapis Gala, ki je razmišljal tako …

Zdrav zajtrk je po mojem mnenju zajtrk, ki je pripravljen iz zdravih sestavin. Če je le možno je dobro, da so živila pridelana doma, v našem okolju. Sestavljen naj bo iz polnovrednih žitnih izdelkov (polnozrnati kruh, kaše, kosmiči), mleka in sadja ter zelenjave.

Po zaužitem zajtrku se počutim dobro. Poln sem energije, lažje se zberem in moj spomin bolje deluje.

Zelo mi je všeč pregovor: »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.«

To si razlagam tako, da moramo lepo ravnati s hrano in biti hvaležni za vse kar imamo.

 

Poleg hvaležnosti za vse kar imamo in zdravega zajtrka, pa je potrebno – še posebno v situaciji, v kateri se trenutno nahajamo – poskrbeti za dovolj gibanja, spanja in tekočine ter za kvalitetne medsebojne odnose.

(Skupno 346 obiskov, današnjih obiskov 1)